Search

STRESS

Stress en ziekte

Hoe ontstaat ziekte?


Langdurige stress, in welke vorm dan ook, brengt ons lichaam uit balans en en zorgt ervoor dat ziekte kan ontstaan.


We kunnen hierin drie vormen van stress van elkaar onderscheiden te weten:

Fysieke stress, (bio)

Chemische stress

emotionele stress.Fysieke stress:


Er zijn 2 soorten fysieke stressoren.


1. 1. Een specifieke gebeurtenis waarbij je jezelf fysiek bezeerd en wat gepaard gaat met ontstekingen en pijn. Voorbeelden hiervan zijn: een ongeluk met sporten of in het verkeer, een val van de trap of in de badkamer maar ook een moeilijke bevalling voor zowel moeder als kind rekenen we hiertoe.


2. 2. Een situatie die pas na verloop van tijd door herhaling van een bepaald gedrag ontstaat. Je kunt hierbij denken aan: leefstijlgewoontes, 8 uur of langer per dag zitten, slechte loop en stand houding, veelvuldig gebruik maken van laptop en telefoon met het hoofd naar beneden, overgewicht hebben en jarenlang slapen op een slecht matras. De impact hiervan is niet direct voelbaar maar heeft een cumulatief effect en op een dag heb je ‘uit het niets’ opeens een lichamelijke klacht.


Chemische stress


Deze vorm van stress heeft te maken met wat je in je lichaam krijgt aan chemischestoffen, via de huid of het spijsverteringskanaal. Je kunt hierbij denken aan teveel bewerkte of genetisch gemodificeerde voeding maar ook voeding die voor veel mensen een probleem vormen zoals: zuivel, soja en gluten-houdende voeding.


Tekorten behoren ook tot chemische stress zoals bijvoorbeeld een tekort aan water of voeding die arm is aan vitamine en mineralen. Medicijnen, uitlaatgassen en crèmes die wij op onze huid smeren zijn ook een bron van chemische stress.


​Emotionele stress


Trauma’s en emotionele gebeurtenissen kunnen diepe sporen achterlaten en veranderingen in het lichaam en brein veroorzaken. Als dit in de eerste 7 jaar van je leven is ontstaat worden deze in je onderbewustzijn opgeslagen en kun je niet meer bewust herinneren wat er in die tijd is gebeurd.


Je hersenactiviteit functioneert tot die leeftijd namelijk in theta, hypnosestaat. Veel ervaringen die zijn opgedaan in die periode van je leven wordt opgeslagen als patronen en overtuigingen. 95% van de tijd handelen we vanuit het onderbewustzijn, dus uit de overtuigingen die we hebben opgeslagen in ons onderbewustzijn.


Om met deze trauma’s of emotionele ervaringen om te gaan hebben we onszelf technieken aangeleerd, zogenaamde copings-mechanismes.


Hoe wij later in het leven omgaan met verdriet, tegenslagen en afwijzingen ligt vooral aan welke ervaringen wij hebben gehad tot het 7e levensjaar.


Gelukkig is het brein plastisch en kunnen we op elke leeftijd nieuwe connecties in de neuronen aanbrengen. Het onderbewustzijn ligt evenmin vast, deze kunnen met behulp van bepaalde technieken opnieuw geprogrammeerd worden met overtuigingen die onze gezondheid bevorderen.


#Bread #Cake #Chocolate #Desserts #Fruits #Sugar

5 views0 comments

Recent Posts

See All