Gezondheid begint met de juiste voeding

De vraag is dan ook “wat is de juiste voeding en moeten we allemaal het hetzelfde eten”?  Die vraag kan ik niet beantwoorden want dat is ook heel persoonlijk. Als we puur kijken naar wat ons lichaam nodig heeft dan is dat voornamelijk eiwitten en vetten omdat wij die niet zelf kunnen maken. Wel kunnen wij uit vetten en eiwitten glucose maken en dat maakt dat koolhydraten niet essentieel zijn en vetten en eiwitten wel. Dat betekent niet dat koolhydraten geen onderdeel uitmaken van een gezond voedingspatroon want deze kunnen zeker veel voordelen hebben maar in principe zouden we zonder koolhydraten ook heel gezond kunnen leven.

 

De nieuwste inzichten op wetenschappelijk gebied laten zien dat veel ziekten kunnen worden voorkomen of verbeteren bij een voedingspatroon met veel goede vetten en eiwitten en een juiste verhouding van koolhydraten.

Ik adviseer mijn cliënten altijd zo vers, biologisch en zo onbewerkt als mogelijk te eten. Een combinatie van goede hoogwaardige vetten en eiwitten. Dat ziet er ongeveer uit als het plaatje onder aan de tekst. Veel verse groenten en fruit met een lage glycemische lading, verse wild gevangen vis, gras-gevoerde runderen, orgaanvlees en gevogelte. Kruiden, specerijen en een kleine hoeveelheid knollen, bollen en wortels om de maaltijd mee op smaak te brengen en te garneren. Soep is ook een heel heilzaam gerecht waar veel kruiden, groente, eiwitten en vetten in kunnen worden verwerkt.

Soms is het nodig bepaalde voedingsmiddelen niet te eten wanneer er sprake is van een intolerantie. Dit zijn in de meeste gevallen de tarwe (gluten), zuivel en/of eieren. Veel bewerkte en kant en klaar producten bevatten minimaal een van deze voedselgroepen. Dus ook om die reden raad ik aan om zoveel mogelijk onbewerkt en vers te eten. 

Het is tijdens de therapie zeker aan te bevelen om geen alcohol te drinken. De lever wordt tijdens de therapie al genoeg aan het werk gezet en een extra belasting om de alcohol af te breken remt de voortgang van de behandeling.